RSS FaceBook Google+ Twitter

Mai renteaza sa investim in 2017 intr-o livada de nuci

Mai renteaza sa investim in 2017 intr-o livada de nuci

In urma cu mai mult de doua decenii, Romania a ocupat un loc fruntas in topul tarilor din Europa care cresc nuci, dand un randament anual de peste 40 000 de tone. Pana la inceputul secolului al XX-lea, in aproape fiecare judet din Romania existau plantatii si paduri intinse de nuc. De mentionat ca, in timpul regimului comunist, un numar mare de nuci au fost taiati din cauza unei puternice planificari si sistematizari teritoriale determinate de colectivizarea agriculturii, dar si de graba de a obtine lemn de nuc.

In prezent, datorita interesului tot mai mare manifestat de investitori vis-a-vis de cresterea acestor fructe lemnoase, tot mai multe zone sunt impadurite cu arbori de nuci. Specialistii lauda aceasta implicare si datorita faptului ca arborii de nuci, datorita radacinilor sale puternice care intra adanc in sol, previn alunecarile de teren.

In anul 2017, cresterea de nuci (detalii) este destul de tentanta, deoarece promite profit mare, cu un minim de investitii. La doi ani de la plantare, pomii incep sa dea roade, iar dupa 5 ani de crestere, acestia incep sa iti ofere profituri la care nici nu te astepti.

Mai mult decat atat, exista finantari europene pentru dezvoltarea afacerilor de crestere a anumitor specii de pomi, printre care se numara nucul. Pornind un astfel de proiect, poti obtine o finantare europeana de cel putin 100 000 de euro si de cel mult 900 000 de euro. Suma este nerambursabila in proportie de 50% si poate fi marita in functie de varsta agricultorului beneficiar si de genul proiectului.

Este rentabil ca, in Romania, sa se dezvolte livezi de nuci de soiuri romanesti, dar si de soiuri frantuzesti. Profitul substantial incepe sa apara din al 4-lea an de crestere a nucilor, iar dupa al 7-lea an, agricultorii vor incepe sa obtina profit maxim, de circa 6-8 tone la hectar.

In general, agricultorul obtine in jur de 2 euro pe kilogramul de nuci, daca fructele sunt inca in coaja, si 6 euro pe kilogramul de miez de nuca. Asadar, toti anii pentru inrodirea copacilor de nuc merita toata asteptarea!

If you like this blog

Lasa un comentariu pe FaceBook!

In cazul in care nu ai cont pe FaceBook