Fierul este un mineral esential pentru corp deoarece ajuta la producerea de hemoglobina, un tip de proteina ce permite eritrocitelor sa conduca oxigenul catre diferite organe.

Specialistii in sanatate admit ca un barbat are nevoie de 8 mg. de fier pe zi, in timp ce femeile ce se afla in perioada pre-menstruala au nevoie de aprox. 18 mg. de fier pe zi.

Din pacate, multe persoane ar prefera sa isi procure fierul din suplimente decat in urma unor mici schimbari in dieta.

Comparativ cu suplimentele, administrarea fierului din alimente proaspete este mult mai directa, deoarece aceste surse pot contine si alte vitamine si minerale esentiale pentru starea generala de sanatate.

Pentru cei interesati sa obtina cantitatea de fier necesara din surse mai sanatoase, iata 5 alimente pe care ar trebui sa le adauge in dieta lor.

1. Stridiile

Stridia reprezinta una dintre cele mai bune surse de fier . Acest crustaceu, consumat intr-o cantitate aproximativa cu 80 de grame se va transforma in 6.7 miligrame de fier in corp. Pe langa fier, stridiile contin si alte minerale precum zinc si proteine.

Asa ca, data viitoare cand iesiti in oras sau planuiti sa pregatiti o cina la voi acasa, ati face bine sa le includeti si pe ele in plan.

2. Spanacul

O alta sursa de fier recomandata pentru masa de seara este spanacul. Acesta verdeata contine extrem de mult fier. De fapt, 250 de gr. de spanac gatit sunt echivalente cu 6.4 miligrame de fier.

Mai mult, nu va trebui sa va faceti griji in privinta caloriilor deoarece cantitatea mentionata contine numai 40 de calorii.

Va doriti sa fiti la fel de puternici precum Popeye? Atunci, puneti si spanacul pe urmatoarea lista de cumparaturi.

3. Fasolea alba

Acest aliment de provenienta vegetala nu este bogat doar in fier. 100 de grame de fasole alba contin aprox. 3 miligrame de fier, 500 miligrame de potasiu si 6 miligrame de fibre. Nu suna deloc rau pentru o fasole.

Sa nu credeti ca beneficiile pe care aceasta le poate aduce se opresc aici. Fasolea alba contine si calciu, antioxidanti, vitamina B si o gramada de proteine.

4. Semintele de susan

Cautati inca o sursa de proteine? Ce spuneti despre semintele de susan? 50 de grame de astfel de seminte sunt echivalente cu 5.2 miligrame de fier. Sunt destul de versatile deoarece pot fi adaugate mai multor preparate, precum salate si mancaruri Asiatice.

Cu toate acestea, tineti minte ca semintele de susan contin si foarte multe grasimi, adica 50 de grame de astfel de seminte contin 17 grame de grasimi.

5. Ficatul de vita

Daca sunteti in cautarea unei surse sanatoase de fier, atunci ar trebui sa luati in considerare si ficatul de vita. O felie contine echivalentul a 4 miligrame de fier.

Puteti profita si de alte vitamine si minerale esentiale, precum complexul de vitamine B, proteine, vitamina D si vitamina A.

Prin respectarea cantitatii recomandate de fier, sigur veti reusi sa va imbunatatiti starea de sanatate. Prin productia sporita de hemoglobina datorate fierului, organele vor primi mult mai usor oxigenul atat de util pentru a functiona in parametrii optimi.

2 thoughts on “5 alimente bogate in fier

  1. Am fost impresionat de profunzimea informatiilor prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa ofere o perspectiva noua si interesanta asupra temei discutate, iar eu am acum o mai buna intelegere a acesteia.

  2. Articolul de pe site-ul blax.ro este foarte interesant si ofera informatii utile despre subiectul abordat. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol si sa aflu mai multe detalii despre acest subiect.

Comments are closed.